Освіта й культура українських селян наприкінці ХVІІІ — у першій половині ХІХ ст. - Крижановська, О.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
Статтю присвячено рівню освіти та культури українського селянства наприкінці ХVІІІ — на початку ХІХ ст., котрий, незважаючи на існуючі у сфері народної освіти проблеми, був досить високим. Селяни різних категорій, могли не лише отримувати гарну освіту, а й мали можливості для самореалізації.