Функціонування доброчинних об’єднань та установ різної конфесійної приналежності на Півдні України (ХІХ — початок ХХ ст.) - Гветадзе, І.Г. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
У статті аналізується діяльність релігійних благодійних товариств на Півдні України в XIX — початку ХХ ст. Основна увага приділена дослідженню функціонування лютеранських, католицьких, протестантських та менонітських установ. Аналізуються причини їх виникнення, методи роботи, форми надання допомоги, способи залучення коштів до своїх фондів. Звертається увага на різноманітність форм роботи цих установ.