Релігійні взаємини в Галичині воєнно-революційної доби: українська історіографія - Великочий, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
У статті робиться спроба аналізу напрацювань і здобутків української історіографії як вітчизняної, так і зарубіжної із проблеми висвітлення міжконфесійних відносин у Галичині періоду Першої світової війни. Акцентується увага на основних наукових методологічних підходах до вивчення означеної проблеми в різні періоди розвитку української історіографії, вплив світоглядного чинника на трактування авторами історичних фактів та подій тієї епохи. Простежується дослідження впливу зовнішньополітичного чинника на розвиток церковно-релігійного життя в краї, його місця й ролі в суспільно-політичних процесах доби Першої світової війни. Пропонуються нові напрями досліджень проблеми з урахуванням європейського досвіду історичної науки.