Просторовий аналіз та прогнозна оцінка формування водно-гравітаційних процесів на основі ГІС у Карпатському регіоні - Іванік, О.М. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2008)
На основі польових геологічних досліджень, ГІС-аналізу, статистичних методів обрахунку і систематизації фактичного матеріалу по зсувних процесах здійснено інтерпретацію впливу геолого-геоморфологічних та ландшафтно-кліматичних чинників формування зсувів на прикладі модельного полігона в Українських Карпатах. Визначено інформативність чинників зсувоутворення через кількісні характеристики ступеня впливу кожного з них на формування зсувів. Здійснено ранжування кожного фактора та оцінку придатності виділених об’єктів відповідно до створеної концепції оцінки зсувонебезпеки території. На основі картографо-аналітичного моделювання проведено комплексний аналіз чинників формування зсувних процесів. Побудовано прогнозно-еталонну модель для виявлення ділянок ймовірного виникнення та потенційної активізації зсувів.