Український національний рух у Російській імперії та політика державної влади з «українського питання» в модерну добу - Реєнт, О.П. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
Статтю присвячено еволюції українського національного руху з кінця XVIII до початку ХХ ст. та політиці державної влади Російської імперії з цього питання. Зокрема, виявлено основні чинники формування національної свідомості, охарактеризовано мову як атрибут народу та його ідентифікатор. Наголошено на неоднозначності становища українців в поліетнічній державі.