Взаємозв’язок між результатами Великих реформ 1860–90-х рр. і Першої світової війни та їх наслідки для України - Лисенко, О.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
У статті досліджені причини того, чому Великі реформи 1860−90 рр., призвівши до значної демократизації суспільно-політичного життя Російської імперії, одночасно послабили її обороноспроможність. Проаналізовано, чому стрімке зростання великої промисловості на території Наддніпрянщини не забезпечило відповідного технічного переоснащення російської армії, крім того, воно навіть загострило соціально-економічне становище в Україні.