Етнічна диференціація і процеси соціально-культурної адаптації підприємців України в пореформену добу - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
У статті проаналізовано домінуючі групи в поліетнічному підприємницькому загалі підросійської України останньої третини ХІХ — початку ХХ ст. та процеси їх соціально-культурної адаптації. З’ясовано, що не зважаючи на спільність групових і професійних інтересів, суттєва етнічна диференціація й обмежена готовність до інтеграції значної частини великої і середньої буржуазії України ставали на заваді процесу консолідації її в міцний і дієздатний прошарок підприємців-господарників.