Дарданелли–Босфор–Одеська затока: шлях чорноморської ескалації Великої війни (1914 р.) - Усенко, П.Г. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
Статтю присвячено впливові середземноморських акцій, вчинених німецькою дивізією влітку 1914 р. на подальший розпал Першої світової війни в Чорному морі. Розглянуто інспіраційний напад турецьких кораблів на українське узбережжя 16(29) жовтня того самого року.