Шкільна діяльність православного духівництва Правобережної України та процес підготовки Парафіяльної й Освітньої реформ 1864 р. - Степаненко, Г.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
Пропонована стаття є спробою аналізу взаємовпливу двох резонансних внутрішньополітичних процесів доби Великих реформ: залучення до системи загальної початкової освіти звільнених від кріпосної залежності селян та модернізації влаштування життя сільської парафії.