Комплектование вооруженных сил и местные органы самоуправления Российской империи в начале XIX в. (в контексте подготовки к Отечественной войне 1812 г.) - Бережинский, В.Г. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Стаття присвячена дослідженню участі цивільної адміністрації провінційного рівня у формуванні та забезпеченні російських збройних сил початку XIX ст. Подано загальну чисельність армії тогочасної Російської імперії, вказано, хто, як і в якій мірі відав рекрутськими наборами по губерніям, подано стислий нарис про формування командного складу частин та підрозділів. Чільну увагу приділено земському війську.