Участие Нижегородского ополчения в Заграничных походах 1813–1814 гг. - Дроздов, Ф.Б.; Николаев, Д.А. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті розглядається комплекс проблем, пов’язаних із формуванням народного ополчення в Росії під час боротьби з Наполеоном. Відмічено роль вищих урядових кіл імперії в цьому процесі, проаналізовано основні юридичні документи, що на законодавчому рівні легітимізували партизанський антифранцузький рух. Значну увагу приділено регіональному аспекту теми, зокрема участі населення тодішньої Нижегородської губернії в протистоянні силам агресії.