Украинские губернии Российской империи в Отечественной войне 1812 года - Машкин, А.Н. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті розглянуто участь населення підросійської України в боротьбі з арміями Наполеона, що вторглися в межі Російської імперії влітку 1812 р. Показано значення українських земель у планах французького верховного керівництва, розстановку сил та хід бойових дій між супротивниками в межах Південно-Західного краю та Малоросії. Розглянуто мобілізаційні заходи російського командування, процес формування українського козачого ополчення та його фронтовий шлях. Охарактеризовано окупаційний режим, встановлений прибічниками Наполеона на тимчасово зайнятих ворогом територіях, змальовано підривну діяльність його спецслужб в Києві та інших містах регіону, участь українців у Закордонному поході російської армії.