Михайло Семенович Воронцов: шлях від героя війни 1812 р. до новоросійського генерал-губернатора - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті висвітлюється важливий етап кар’єри відомого російського державного діяча графа М.С. Воронцова, зокрема акцентується увага на його участі у війні 1812 р., закордонних походах російської армії проти наполеонівських військ (1813–1814 рр.) та командуванні російським окупаційним корпусом у Франції (1815–1818 рр.). Наголошується, що саме у цей період М.С. Воронцов набув ті необхідні знання і досвід як у військовій, так і адміністративно-господарській сферах, які йому знадобилися для успішної діяльності на посаді новоросійського генерал-губернатора (1823–1844 рр.).