Генерали Тучкови — герої Вітчизняної війни 1812 р. - Уткін, О.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Стаття присвячена висвітленню низки питань, пов’язаних з генеалогією російської дворянської родини Тучкових. Вказується на походження її від новгородського боярина В.Б. Морозова на прізвисько «Тучко», досліджується життєвий шлях представників даної сім’ї в період з 1762 по 1809 роки. Ілюструється участь Тучкових в боротьбі з Наполеоном, відмічена їх героїчна поведінка в боях під Островно, Оржишками, Лубіно, при переправі через р. Вілія, в обороні Смоленська, в ході Бородинської битви (де був вбитий О.О. Тучков). Особливу увагу приділено постаті фактичної засновниці Спасо-Бородінського монастиря, вдові О.О. Тучкова, М.М. Тучковій (в дівоцтві — Наришкіній).