"Історія козаків" Шарля-Луї Лезюра (1814) в контексті козацьких зацікавлень в наполеонівській Франції - Луняк, Є.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
З погляду історіографії розглядається широке коло питань, пов’язаних із вивченням способів та методів експансіоністської політики Наполеона. Предметом дослідження є творча спадщина французького військового аналітика Шарля-Луї Лезюра, зокрема його «Історія козаків». Акцентується увага на тому, що ця праця від самого початку задумувалася не просто як ретельно укладений набір різноманітних фактів з історії одного зі станів українського середньовічного суспільства, але й як своєрідний «геополітичний довідник» для вищих кіл тогочасної Франції.