Збірник документів про участь українського народу у Вітчизняній війні 1812 року: Проект (1945) та його реалізація (1948) в оцінці сучасників - Перелигіна, О.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті автор розглядає історію укладання першого й єдиного збірника документів про участь України у війні 1812 р. з Наполеоном, проводить порівнювальний аналіз видання 1948 р. і збереженого авторського проекту 1945 р., оцінює внесок укладачів — українських радянських істориків Григорія Гербільського та В’ячеслава Стрельського — у вивчення теми.