З історії формування організаційних засад державної політики повернення та реституції культурних цінностей в незалежній Україні - Кот, С. (Інститут історії України НАН України, 2010)
В статті розглядаються питання формування державних органів України в сфері розшуку та повернення втрачених культурних цінностей. Автор висвітлює процес створення Національної комісії з питань повернення в Україну втрачених культурних цінностей та її реоргаізацію в Державну службу контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України.