Рух тверезості у Східній Галичині в середині ХІХ — першій третині ХХ ст. - Стасів, Я.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Розглянуто основні етапи руху тверезості в Галичині середини ХІХ — першої третини ХХ ст. як реакцію представників української інтелігенції на цілеспрямовану алкоголізацію українського населення панівними народами. Проаналізовано три періоди тверезницького руху, а також еволюцію форм та методів боротьби за здоровий спосіб життя.