Реформування комерційної освіти в Україні наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст.: поєднання інтересів держави і підприємницького капіталу - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті розглядаються організаційні і фінансові заходи підприємницького прошарку України наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. щодо створення мережі комерційних училищ і торговельних шкіл, відповідних вищих навчальних закладів, що було одним із виявів модернізаційних процесів в економіці українських губерній. Наголошується, що в сфері реформування комерційної освіти урядова політика залежала саме від ініціатив підприємців, й особливо купців, адже це найбільше відповідало їхнім економічним та громадським інтересам.