Земське вчительство українських губерній Російської імперії як соціально-професійна група (70–80 рр. ХІХ ст.) - Яременко, І.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Проаналізовано особливості правового і соціального статусу земського вчителя Російської імперії наприкінці ХІХ ст. Особливу увагу приділено таким аспектам питання, як умови прийняття на службу, соціально-матеріальні права та переваги, інституційні взаємовідносини із державними органами влади та земським керівництвом і т. ін.