Товариства благоустрою в Україні на початку ХХ ст. (на матеріалах Чернігівської губернії) - Силка, О.З. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті розглядається один із видів громадських об’єднань, які діяли в Україні на початку ХХ ст. — товариства благоустрою. У якості прикладу проаналізовано основні умови, в яких діяли товариства в Чернігівській губернії. Звернена увага на окремі результати їхньої діяльності. Наголошено на необхідності дослідження історії громадських організацій, які були і залишаються одним з основних елементів формування громадянського суспільства в Україні.