Міфи про спільне походження, колективні генеалогії та конструювання ментальних мап - Іщенко, Д.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Статтю присвячено одному з різновидів ментального картографування, а саме тому, що оснований на уявленнях про нації й цивілізаційні утвори. Зазначені уявлення постали в рамках ключових суспільно-політичних дискурсів минулого. Особлива роль у цьому процесі належала колективним генеалогіям і міфам про спільне походження. Їхнє значення висвітлено в даній статті в контексті націєтворення в Західній Європі.