Участь учителів і учнів церковнопарафіяльних шкіл лівобережних українських єпархій Російської імперії у Першій світовій війні - Петренко, І.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
У статті проаналізовано участь учителів і учнів церковнопарафіяльних шкіл лівобережних українських єпархій Російської імперії в Першій світовій війні (1914–1918 рр.). Показано, що вчителі воювали добровольцями на фронтах війни, проявили героїзм. Учительки церковнопарафіяльних шкіл працювали в госпіталях і лазаретах, були сестрами милосердя. Парафіяльний священик, крім виконання своїх прямих пастирських обов’язків, був провідником державної політики серед народу в умовах воєнного часу.