Сільські відділення Російського товариства Червоного Хреста в Лівобережній Україні - Силка, О.З. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
У статті розглядається функціонування сільських відділень одного з найбільш активних громадських товариств Російської імперії — Імператорського Російського товариства Червоного Хреста у початковий період Першої світової війни. Проаналізовано діяльність сільських осередків Лохвицького повіту Полтавської губернії. Звернуто увагу на окремі позитивні результати їхньої роботи. Наголошено на необхідності дослідження історії громадських організацій, які були і залишаються одним з основних елементів формування громадянського суспільства в Україні.