Соціально-економічні зміни в Наддніпрянській Україні у середині ХІХ ст. - Довжук, І.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2015)
У статті розглядаються соціальні й економічні зрушення в українських губерніях у середині ХІХ ст. Підкреслено, що утвердження товарно-грошових відносин впливало на національну самосвідомість значної частини українського етносу. Натомість долався середньовічний ізоляціонізм, відбувалися структурні зміни у складі населення. Нова різночинна інтелігенція та кращі представники національної буржуазії стали носіями українського національного відродження.