До питання про виникнення анархістського руху в Україні - Савченко, В.А. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2015)
У статті розглядаються особливості виникнення анархістського руху в Україні в 1903–1904 рр., «махаєвський» епізод в анархізмі, роль зарубіжних анархістських центрів у становленні цього руху. Автор підкреслює роль перших анархістських груп в Одесі, місті, що стало центром анархістського руху в Східній Європі.