Історія міста у науковій спадщині професора І.І. Дитятина (1847–1892) - Шандра, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2015)
У статті досліджуються основні підходи до вивчення історії міста в Російській імперії, що її здійснював професор кількох університетів — Іван Іванович Дитятин. З’ясовано авторські висновки про те, що історія формування російського міста суттєво відрізнялася від західноєвропейського. Внаслідок цього воно потребувало такої реформи врядування, яка б, спираючись на європейські принципи, враховувала російську специфіку.