Перша залізниця в Україні (на честь 160-річчя побудови британської залізниці в Криму під час Східної війни 1853–1856 рр.) - Молчанов, В.Б. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2016)
У статті розповідається про побудову британськими військовими під час Східної війни 1853–1856 рр. у Криму першої в Україні залізниці сполученням Балаклава–Севастополь. Досліджено причини спорудження залізниці, процес прийняття рішення щодо її побудови, джерела фінансування прокладання рейкового шляху, хід і масштаби будівництва, значення залізничної колії у військових операціях союзників та подальша доля залізниці після поразки Російської імперії.