Впровадження мереж централізованого водопостачання й водовідведення як важливий чинник модернізації міського господарства України (остання третина ХІХ — початок ХХ ст.) - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
На прикладі спорудження централізованих водогонів і каналізації визначено темпи, рівень їх впровадження, а також прослідковано зусилля й взаємодію міської влади та підприємців у процесі модернізації інфраструктури міст України в останній третині ХІХ — на початку ХХ ст. З’ясовано, що з 1890-х рр. усе більше міських правлінь долучалися до модернізації підпорядкованих їм галузей господарства і, насамперед, це стосувалося тих центрів, які демонстрували високі показники торговельно-промислової активності. Завдяки зусиллям самоврядних інституцій та підприємницькій ініціативі до 1917 р. у 33 містах було прокладено централізовані водогони, й у 7 з них — каналізацію. Зазначено, що процес активізації органів самоврядування в розвитку мереж таких об’єктів указував на майже повсюдно незаперечне розуміння міською владою та місцевими громадами їх важливості й безсумнівної користі. Акцентується, що доволі часто підприємницька активність у будівництві централізованих водогонів та каналізації не була позбавлена суперечностей і конфліктів із міською владою та державними установами. Визначено, що на зламі ХІХ–ХХ ст. ефективною альтернативою підприємницькій ініціативі в розбудові міської інфраструктури став муніципальний спосіб заснування відповідних об’єктів.