Законодавче регламентування виїзду за кордон у Російській імперії (друга половина ХІХ — початок ХХ ст.) - Савчук, Н.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті розглянуто правила перетину державного кордону підданими Російської імперії. Охарактеризовано особливості виїзду закордон з метою здійснення туристичної мандрівки, паломництва, лікування й оздоровлення. З’ясовано, що складність процедури отримання закордонного паспорта, низка обмежень для певних категорій населення та висока ціна закордонного туру істотно гальмували динаміку поїздок громадян до інших країн у туристичні подорожі.