Культурна співпраця між київською інтелігенцією та чернігівським селянством на початку ХХ ст. - Лисенко, О.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті розкрито особливості співпраці київської інтелігенції з чернігівським селянством, пов’язані як зі специфікою становища української інтелігенції в російському суспільстві, так із чинним законодавством Російської імперії, котре суттєво ускладнювало її діяльність на благо свого народу. Показано, що при бажанні українська інтелігенція мала змогу обходити урядові заборони і, попри всі складності, вести серед селянства культурно-освітню та економічну діяльність, спрямовану на підвищення його національної самосвідомості. Водночас у випадку, коли українська інтелігенція проявляла байдужість до реальних культурно-освітніх та економічних потреб селянства, а починала займатися відвертим політиканством, то вона з власної вини втрачала навіть ті можливості, котрі надавало їй тодішнє чинне законодавство Російської імперії. У статті на основі новітніх науково-історичних видань розкрито маловідомі факти співпраці київської інтелігенції з чернігівським селянством на початку минулого століття, наводяться яскраві персонажі тієї доби.