Україна в глобальних вимірах сучасного світу (виступ на міжнародному форумі "Світанок Європи: історична закономірність цивілізаційного вибору") - Горбулін, В.П. (Вісник НАН України, 2017)
22 червня 2017 р. в Києві відбувся III Балтійсько-Чорноморський форум «Світанок Європи: історична закономірність цивілізаційного поступу», присвячений обговоренню проблем безпеки в регіоні та в Європі загалом, пошуку нових форм добросусідської відповідальної співпраці і формуванню на цій основі нової Європи — без воєн і анексій, необхідності подолання агресії та нетерпимості в сучасному світі, актуальності розроблення нових методик підготовки сучасної європейської людини через освіту, науку та культуру. У роботі форуму взяли участь президенти і державні діячі країн Балтійсько-Чорноморського регіону, учені НАН України і НАПН України, ректори провідних українських та європейських університетів, громадські діячі та представники ЗМІ. Пропонуємо повний текст виступу першого віце-президента НАН України академіка НАН України В.П. Горбуліна, який поділився своїми міркуваннями щодо стратегічних пріоритетів нашої держави в контексті нових загроз, з якими стикається сьогодні цивілізований світ, особливо наголосивши на тих можливостях, що відкриваються нині перед Україною.