До питання застосування дистанційного моніторингу промислових рослинних насаджень - Лисенко, В.П.; Опришко, О.О.; Комарчук, Д.С.; Пасічник, Н.А.; Лендєл, Т.І. (Індуктивне моделювання складних систем, 2016)
Представлені результати польових досліджень коефіцієнтів яскравості рослин, на прикладі пшениці, у видимому спектрі при цифровій фотозйомці, з використанням безпілотного літального апарату класу мікро (дрон). Досліджувався вплив висоти польоту дрона на коефіцієнти яскравості рослинних насаджень. Отримані залежності між коефіцієнтами яскравості складових RGB і значенням Light Value, котре визначається параметрами зйомки фотоапарата і отримувались з exiff файлу.