Электромагнитно-деформационные волны земной коры - Уваров, В.Н. (Геофизический журнал, 2016)
Стисло проаналізовано механізми механоелектромагнітних перетворень земної кори. Показано, що наявність цих ефектів приводить до появи електромагнітних супутників — вторинних електромагнітних хвиль, супутніх сейсмоакустичним хвилям, що поширюються зі швидкістю акустичних. У результаті формується електромагнітно-деформаційна хвиля, параметри якої залежать як від джерела збудження, так і середовища поширення. Наведено підтвердження цього явища, отримані в польовому експерименті, проведеному з використанням бурової свердловини в сейсмоактивном районі Камчатки. Зроблено висновки, що існування електромагнітно-деформаційних хвиль є одним з фундаментальних властивостей земної кори і що параметри електромагнітно-деформаціонних хвиль істотно залежать від характеру джерела збудження і властивостей середовища поширення.