Ентальпії змішування розплавів потрійної системи Al–Ni–La - Котова, Н.В.; Усенко, Н.І.; Cудавцова, В.С. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2011)
Методом високотемпературної калориметрії в ізопериболічному режимі при 1770 К досліджені парціальні для нікелю та інтегральні ентальпії змішування в потрійній системі Al–Ni–La для сплавів вздовж трьох променевих перерізів зі сталим співвідношенням мольних часток алюмінію та лантану xAl/xLa: 0,3/0,7; 0,5/0,5; 0,8/0,2 до мольної частки нікелю 0,6. Ентальпії змішування характеризуються значними екзотермічними величинами. Аналіз енергетики сплавоутворення цієї потрійної системи свідчить про те, що основний внесок в цю величину дає взаємодія компонентів у граничній подвійній системі Ni–Al.