Питання війни та миру в творчості Я.П. Козельського - Заремський, М.Й. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті аналізуються проблеми війни та миру в соціально-політичній концепції Якова Козельського – видатного українського мислителя епохи Просвітництва, у 1770-1778 рр. – співробітника Малоросійської колегії у м. Глухові, автора концепції «прямої істини» та «прямої доброчесності».