Просторово-топографічна структура «дружинних таборів» на території межиріччя нижньої течії Десни та Дніпра в Х– на початку ХІ ст. - Бондар, О.М. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті розглядається топографічна структура такого виду поселень, як «дружинні табори». Вони існували на території нижньої течії Десни та Дніпра в Х – на початку ХІ ст. Зовні вони схожі на ранні міста, однак площа їхніх укріплень значно менша, посади відкриті. Їхній розквіт припадає на другу половину Х – початок ХІ ст. Цей процес пов’язаний з державотворчими подіями на території Північного Лівобережжя.