Деякі аспекти інтенсифікації підземних робіт на підприємствах вугільної промисловості - Гріньов, В.Г.; Ніколаєв, П.П.; Пономаренко, Д.О. (Інститут фізики гірничих процесів НАН України, 2009)
Приведено аргументацію прямого зв'язку погіршення стану справ у гірничодобувній галузі із тривалою відсутністю належної уваги в країні до галузевої і академічної науки гірничого напрямку. Обґрунтовано можливі варіанти наукового супроводу реалізації мети «Концепції розвитку вугільної промисловості України» (2008 р.).