Использование вспенивающих растворов в технологии бурения скважин по высокогазоносным угольным пластам - Спожакин, А.И. (Інститут фізики гірничих процесів НАН України, 2009)
Представлено, що застосування регіональних засобів запобігання раптових викидів вугілля та газу, глибинній, на більшій площі, дегазації вугільного масиву стримується низькою ефективністю технології буріння довгих свердловин у високогазоносних вугільних пластах. З метою удосконалення засобу очищення свердловин від бурової дрібноти запропоновано використовувати в якості транспортуючого агенту безперервний потік піни.