Проблема протистояння дворянської корпорації та імперської влади у пореформеній Росії в американському історичному дискурсі - Житніков, О.В. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті проілюстровано американську історіографію проблеми протистояння дворянства і влади у пореформеній Росії. Увага зосереджена на демонстрації американськими вченими спроб дворянства активізувати свою роль у житті імперії попри інституційну слабкість й подекуди спротив самодержавства.