Сейсмічний прогноз і класифікація Верхньосерпуховських біогермних споруд північних окраїн Донбасу - Хабанець, І.А.; Тяпкіна, О.М. (Геоінформатика, 2015)
Статтю присвячено актуальній на сьогодні проблемі вивчення і картування біогермних споруд як нафтогазо-перспективних об’єктів. Узагальнено практичний досвід, накопичений дослідниками цієї проблеми в межах північних окраїн Донбасу. З використанням нових сейсмічних даних, отриманих в 2009—2012 рр., розроблено методику виділення і класифікації біогермних споруд, яка ґрунтується на сейсмофаціальному і морфогенетичному аналізах. В основу сейсмофаціального аналізу покладено вивчення сейсмічних зображень, що дало змогу виділити кілька пошукових ознак. Класифікацію біогермних споруд проведено з використанням морфогенетичного аналізу. В результаті встановленого взаємозв’язку між морфологією біогермних споруд і тектонічною основою, на якій вони формувалися, виділено два типи біогермів — тектоногенний і седиментогенний. Наведено практичні результати застосування запропонованої методики, за допомогою якої виділено біогермні споруди та структуровано їх за умовами утворення і розміщення на площі досліджень.