Трансформация механизма десорбции метана из угля. Три фазы десорбции - Васильковский, В.А. (Інститут фізики гірничих процесів НАН України, 2009)
Експериментально об’ємним методом вивчалася залежність інтенсивності виходу метану з вугілля під час десорбції від тиску метану, під яким насичувалось вугілля. З’ясовано, що при низьких тисках (до 3 МПа) ця залежність має експоненційний вигляд, а при більших тисках насичування перетворюється у квадратичну. Ефект пояснюється наявністю перехідної фази десорбції, у якій відбувається зміна пріоритетності провідної ролі механізмів виходу метану – фільтрації й дифузії.