Про часонезворотність універсальних кінематик - Грушка, Я.І. (Доповіді НАН України, 2016)
Спираючись на розвинутий в останні роки математичний апарат теорії кінематичних мінливих множин, доведено, що гіпотеза про існування матеріальних об'єктів та інерційних систем відліку, що рухаються з надсвітловими швидкостями, взагалі кажучи, не приводить до порушення принципу причинності, тобто до можливості повернення у власне минуле. Даний результат отримано як наслідок з абстрактної теореми про неповернення, яка дає достатню ознаку часової незворотності для універсальних кінематичних множин.