Дистанційний контроль глибини водойми з використанням багатоканального доступу до полів сейшового походження - Анахов, П.В.; Анахов, С.П. (Геоінформатика, 2016)
Варіації глибини водойми є причиною варіацій її власних (сейшових) коливань. Розроблено удосконалений метод дистанційного контролю глибини водойми, який використовує багатоканальний доступ до комплексу полів коливань сейшового походження. Розглянуто основні метрологічні характеристики методу. Чутливість приймача коливань визначається затуханням сигналу в системі водойма—приймач і обумовлює дальність дії методу. Затримка часу інтерпретації сигналу становить щонайменше інтервал, який охоплює тривалість поширення сигналу в середовищі і тривалість дискретизації півперіоду сейшових коливань. Завадостійкість системи водойма—приймач пов’язана з її здатністю розрізняти сигнали із заданою достовірністю. Випадкову похибку методу визначають за варіаціями періодів сейш, зумовленими зовнішніми причинами. Обґрунтовано можливість застосовності методу під час контролю повільних змін глибин водойм.