Ліпоксигеназна активність в онтогенезі водної папороті Salvinia natans (L.) All. - Бабенко, Л.М.; Скатерна, Т.Д.; Косаківська, І.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Уперше ідентифіковано і досліджено характер змін активності ліпоксигенази (ЛОГ) та вміст розчинних білків в органах однорічної різноспорової водної папороті Salvinia natans (L.) All. в онтогенезі. Встановлено, що у плаваючих ваях міститься 13-ЛОГ із значенням pHопт 8,0, у занурених — 13-ЛОГ із pHопт 8,0 на початкових стадіях та 9-ЛОГ із pHопт 5,5 на подальших етапах онтогенезу, у спорокарпіях ідентифіковано 9-ЛОГ із pHопт 5,5. У порівнянні з вищими рослинами вегетативні та генеративні органи S. natans характеризуються низьким вмістом розчинних білків. У плаваючих ваях вміст розчинних білків у ході онтогенезу зростає, сягаючи максимуму на стадії формування спорокарпіїв, тоді як у занурених ваях зафіксовано зростання вмісту розчинних білків у середині вегетації і поспупове зниження наприкінці. Характер розподілу активності ЛОГ і динаміка змін у вмісті розчинних білків у органах папороті відповідають фізіологічним процесам на досліджуваних стадіях онтогенезу.