Квантово-хімічні властивості диклофенаку - Сирова, Г.О.; Чекман, І.С.; Левашова, О.Л.; Козуб, С.М. (Доповіді НАН України, 2016)
Диклофенак натрію – нестероїдний протизапальний засіб, який широко використовується в медичній практиці. Вивчено квантово-хімічні властивості молекули диклофенаку. Оптимізацію геометрії молекули проведено методом РМ3 із використанням алгоритму Полака–Райбера. Визначено заряди атомів, загальний дипольний момент молекули, характеристики молекулярних орбіталей. Негативний електростатичний потенціал диклофенаку міститься на атомах оксигену та нітрогену. За енергетичними характеристиками ВЗМО і НВМО диклофенак є м'яким реагентом. Встановлені квантово-хімічні властивості диклофенаку можуть бути основою молекулярних механізмів його фармакологічної дії.