Гормезисний вплив УФ-С опромінення на пігментний комплекс і антиоксидантні ферменти клітин листків Pisum sativum L. - Міхєєв, О.М.; Жук, В.В.; Овсянникова, Л.Г.; Гродзинський, Д.М. (Доповіді НАН України, 2016)
Досліджено гормезисну дію УФ-С опромінення на пігменти, вміст ендогенного пероксиду водню та активність антиоксидантних ферментів листків гороху. Встановлено, що після опромінення рослин адаптуючою дозою УФ-С рівень ендогенного Н₂О₂ знижується. Визначення активності аскорбатпероксидази і каталази виявило стимуляцію антиоксидантних ферментів після дії УФ-С. Вміст хлорофілів у листках після дії адаптуючого УФ-С опромінення стабілізується і надалі відновлюється. Показано, що УФ-С опромінення листків гороху в адаптуючих дозах підвищує стійкість рослин до повторної дії УФ-С опромінення.