Електрична нестабільність серця у хворих на гостру мієлоїдну лейкемію з анемічним синдромом - Лановенко, І.І.; Березюк, О.М. (Доповіді НАН України, 2016)
У хворих на гостру мієлоїдну лейкемію з анемічним синдромом (анемія середнього ступеня тяжкості) установлені системні електрокардіографічні порушення. До проведення хіміотерапії виявлено тахікардію, екстрасистолію, деформацію зубця Т, депресію сегмента ST, після хіміотерапії — також дифузні зміни зубців, суправентрикулярну аритмію, порушення провідності і показників систоли. При поглибленні анемії зростали частота деформацій зубців, порушень інтервальних і амплітудних показників електрокардіограми. Сукупні порушення автоматизму, збудливості, провідності і скоротливості свідчать про розвиток у хворих на гостру мієлоїдну лейкемію синдрому електричної нестабільності серця. Зростання амплітуди зубця Р та інтервалу QT, дифузні порушення зубця Т, депресію сегмента ST до 1 мм слід розглядати як предиктори фатальних аритмій і гострого коронарного синдрому.