Очищення міських стічних вод мембранними методами - Семінська, О.О.; Кучерук, Д.Д.; Балакіна, М.М.; Гончарук, В.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Досліджена ефективність попередньої підготовки стічної води Києва для подальшого її доочищення на установках зворотного осмосу шляхом фільтрування крізь піщаний фільтр з фракцією завантаження 1—2 мм і наступною мікрофільтрацією на керамічному мікрофільтрі із глинистих мінералів. Встановлено, що попередня обробка води поєднанням обраних методів сприяє ефективній та стабільній роботі зворотноосмотичної мембрани, забезпечуючи зменшення каламутності вихідної води на 99,9 %, вмісту в ній фосфатів на 98,8 % та загального органічного вуглецю на 94,8…99,9 % при постійних значеннях її питомої продуктивності до коефіцієнта відбору пермеату ~ 80 %.