Металічна зв’язка на основі нікелю для інтенсивного електроспікання алмазовмісних композитів - Шмегера, Р.С.; Кущ, В.І.; Майстренко, А.Л. (Сверхтвердые материалы, 2014)
Розроблено оптимізовану під процес інтенсивного електроспікання багатокомпонентну металічну зв’язку алмазовмісного композиту на основі нікелю, досліджено її структуру та механічні властивості. При використанні олова як активатора спікання за рахунок утворення обмеженої частки рідкої фази формується гетерогенна структура з армуючими інтерметалідними включеннями. Механічні властивості сплаву системи Ni–Sn–Cu змінюються в широких межах залежно від вибору вихідного складу порошкової суміші. Встановлені кореляційні залежності між складом вихідної суміші та властивостями електроспеченого матеріалу забезпечують цілеспрямоване формування властивостей зв’язки під конкретне застосування.